Лещата е едно от най-популярните бобови растения у нас и едва ли има човек, който да не го е опитвал. Твърди се, че притежава лечебни свойства и задминава другите бобови култури по полезност. В миналото лещата се е използвала при стомашни и нервни разстройства, както и при кожни заболявания.
Тя е богата на редица полезни вещества и има висока хранителна стойност. Повечето от нас похапват традиционната кафява леща, но на пазара съществуват и други разновидности. Може да избирате между жълта, розова, червена, зелена и дори черна леща. Хранителните качества на всички са сравнително еднакви. У нас освен кафява, може да срещнете и червена леща.
Червената леща идва от арабските страни и се счита за национално ястие в Индия, Китай, Турция и Русия. Тя е по-сладка от другите и е богата на протеин и желязо. Когато е сготвена, цветът й се променя към златистожълт. Тъй като е белена, червената леща е много по-лесна за готвене и се обработва по-бързо от храносмилателната система.
Този сорт е много полезен за диабетици, тъй като регулира нивата на кръвната захар. Подходяща е за хора, които спазват диета, защото е богата на белтъчини, но пък съдържа много малко мазнини. Една чаша червена леща на ден ни осигурява 30% от дневния ни прием на фибри. В това количество се съдържат едва 340 калории.
Едно от най-популярните ястия с червена леща е крем супата. Тя е полезна както за малки, така и за големи. Приготвя се бързо и засища за дълго време.
Необходими продутки:
1 ч.ч. червена леща
1 морков
1 глава лук
1/2 ч.ч. куркума
1/2 ч.л. къри
2 броя дафинов лист
1/2 кафена чаша олио
Всички продукти за рецептата ще откриете ТУК. А как да я приготвите четете в Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.