Постепенно започваме да се подготвяме за зимата. Вече направихме най-важните компоти и консерви за следващите няколко месеца и сме спокойни, че ще имаме вкусни гозби дори и в най-студените дни. Българската трапеза обаче не може да съществува без традиционните люти чушки, които осигуряват една топлина в организма, достатъчна да ни държи загрети дълго време.
И докато някои от нас разчитат на домашните и познати люти чушки, то други се насочват към сорт халапеньо, който идва от Мексико. Той се характеризира със средна големина и наситенозелен цвят. Има и червени чушки халапеньо, но някои смятат, че те не са толкова качествени, колкото зелените.
Чушките халапеньо, както и останалите люти сортове, съдържат в себе си капсаицин – съединение, което се счита за ефективно средство за горене на калории и мазнини. Съдържа се и в много хапчета за отслабване. Чушките халапеньо обаче са чудесна природна алтернатива на лекарствата.
Освен това този сорт е богат на витамин С, минералите калий, желязо, магнезий, цинк и други. Всички те подобряват храносмилането, костната плътност, понижават кръвното налягане и се борят със свободните радикали.
И тъй като българите сме професионалисти на зимнината, днес ви предлагаме една рецепта за мариноване на чушки халапеньо. С нея винаги ще имате вкусния сорт подръка.
Ето и необходимите продукти:
8 чушки халапеньо
2 стръка мащерка
1,5 ч. ч. бял винен оцет
2 супени лъжици сол
1 ч. л. бахар на зърна
2 стръка риган
1 дафинов лист
1/4 ч. ч. олио
1 с. л. захар
1 ч. л. кимион на семена
Всички продукти за рецептата ще откриете ТУК. А как да я изпълните стъпка по стъпка вижте в материала на Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg