„Баба ми даде цяла чанта с дюли. Какво да ги правя?“, „Имам доста дюли, как да ги съхраня?“. На тези и подобни въпроси ще попаднете, ако влезете в някоя кулинарна група. Тъй като плодът узрява в златната есен, сега е времето за консервирането му. Но дали заради това, че е по-сух и трудно се преглъща или поради факта, че се реже и почиства с доста усилия, повечето от нас избягват да правят желе или сладко от него. Е, време е да променим това – с днешната ни рецепта.
Дюлите са пълни с ценни за организма витамини като С, В1, В2, В6, както и минералите желязо, мед, фосфор, калий и калций. Съединенията в тях имат противовъзпалителен характер и се грижат за здравето на гърлото в сезона на грипа. От друга страна пектинът, който съдържа плода, подобрява храносмилането и успокоява стомаха при раздразнение.
Сладкото от дюли – настъргани или на парченца, е идеално за сладкиши и десерти през есента и зимата. Дори една лъжичка от него, топяща се в устата, ще успокои раздразненото ви гърло. Затова, ако сте си купили или някой ви е дал пресни дюли, не чакайте да се развалят, а си го пригответе у дома.
Ето какви продукти са ви необходими:
– 1 кг дюли;
– 500 г захар;
– 1 л вода;
– 1 ч. л. лимонтузу.
Всичко необходимо за рецептата ще откриете ТУК. А как да я приготвите вижте в материала на Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.