Цинкът е ключов микроелемент за организма през зимата. Той е отговорен за няколко системни функции в човешкото тяло и активността на близо 100 различни ензима. Благодарение на него имунната ни система работи по-добре по време на грипния сезон, когато ни атакуват най-различни патогени.
Липсата на цинк може да направи човек по-податлив на заболявания. Много изследвания от началото на пандемията до момента показват, че приемът на цинк в комбинация с витамин D и селен, влияят благоприятно при лечението на коронавирус.
Според диетолога Ерин Гуслър, балансираният прием на минерала помага на имунитета да разпознае по-лесно инфекциите, да понижи възпалението и да блокира вирусите още в самото начало, като не им позволи да достигнат клетките и да ги разрушат.
От какво количество цинк се нуждаем на ден?
Тъй като телата ни не произвеждат цинк, ние трябва да си го набавяме чрез приема на различни храни и добавки.
По данни на Medicalnewstoday, възрастните се нуждаят от 8 милиграма цинк на ден (за жените) и 11 милиграма на ден (за мъжете), за да бъдат здрави.
Елементът се съдържа в пълнозърнестите храни, бобовите растения, ядки, както и в някои морски дарове.
Какво причинява дефицитът на цинк?
Основното, до което води, са проблеми с храносмилането и растежа, както и повишен риск от инфекции в тялото. Но за да установите дали наистина имате дефицит, трябва да си направите изследвания, консултирани с лекар.
Как цинкът влияе на имунната система вижте в матреиала на Tialoto.bg
Източник: Tialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.