IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Риба, ядки... Кои храни са полезни за мозъка?

Те подобряват концентрацията

Риба, ядки... Кои храни са полезни за мозъка?

Pixabay

 Храните, които ядем, могат значително да повлияят на нашето настроение, емоции и когнитивни способности. „Храна за мозъка“ е термин, използван за описване на най-полезните продукти за ядене и пиене, които спомагат за оптимално здраве на мозъка. Тези храни могат да помогнат за укрепване на мозъчните функции като памет, концентрация и други.

Много от тези храни съдържат здравословни компоненти като омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за отблъскване на деменцията. Други може да са с високо съдържание на антиоксиданти, които стимулират притока на кислород и кръв към мозъка, като същевременно намаляват възпалението. „Ключът е в приемането на непреработени храни“, казва д-р Шад Марбасти пред Insider. В здравословните храни има хранителни вещества, химикали и мазнини, които помагат на мозъка да функционира правилно. В началото на този списък са боровинките, орехите и мазните риби.


Ето кои храни се считат за „Храна за мозъка“: 

Горски плодове
 
Горските плодове са доста хранителни, най-вече благодарение на растителни химични съединения, наречено антоцианини. Това са антиоксидантните пигменти, които придават цвета на червените, лилавите и сините растения. Тези плодове с размер на една хапка могат да намалят възпалението, да запазят мозъчните клетки и да помогнат за комуникацията между тях. По този начин те намаляват риска от невродегенеративни заболявания като деменция.
 
Според Марбасти, боровинките имат най-много ползи за здравето. Докато повечето проучвания са се фокусирали върху тези плодове, има и други от семейството, за които е установено, че укрепват здравето на мозъка. Тук се включват ягоди, касис, къпини, черници и малини.
 
Ядки
 
Много видове ядки са здравословни за мозъка, тъй като са богати на витамин Е. Той предпазва от оксидативен стрес – дисбаланс в тялото, който може да доведе до увреждане на клетките и тъканите. Орехите помагат за паметта, при безпокойство и за ученето. Те съдържат големи количества растителна мастна киселина, наречена n-3 α-линоленова киселина, която има противовъзпалителни ефекти. Освен орехите, най-полезните ядки за здравето на мозъка са шамфъстъци, макадамия, бадеми и лешници.

Мазни риби
 
Човешкият мозък е с почти 60% мазнини, така че той се нуждае от много здравословни мазнини, за да функционира добре. 
 
Още за полезните храни за мозъка вижте в материала на Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg 
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Свободно време.
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата