Ананасът е един любимите плодове на мнозина през лятото. Идващ от тропиците, той се изпозлва за плодови салати, десерти, фрешове, както и коктейлите, които пием с удоволствие край плажа. Пълен с хранителни вещества, сред които фибри, антиоксиданти, витамини и други, той е изключително полезен за организма.
Макар някои да не го признават за суперплод, ананасът е именно такъв.
„Ананасът е отличен източник на витамин С“, обяснява диетологът Роксана Ешани. По думите й, плодът не само освежава, но и спомага за хидратацията на тялото през този сезон, благодарение на хранителния си състав, в който има веществото бромелан. Той е от ензимите, разграждащи протеините, срещащи се в плода и стъблото на ананса.
По данни на Thehealthy, в 165 грама парченца ананас има около:
- 83 калории;
- 0,9 г (2% от препоръчителния дневен прием /ПДП);
- 0 г мазнини;
- 22 г въглехидрати (8% (2% от ПДП);
- 2,3 г фибри (8% от ПДП);
- 206 мг калий (4% от ПДП);
- 79 мг витамин С (88% от ПДП);
- 0,19 мг витамин B6 (11% от ПДП);
- 1,53 мг магнезий (67% от B6)
- 0,41 желязо (2% от ПДП).
Кои са най-големите ползи от консумацията на ананас?
1. Защитава сърцето
Редовната консумация на ананс помага на сърцето да остане здрави. "Подобно на други плодове и зеленчуци, пълни с витамини, минерали, диетични фибри и антиоксиданти, той се грижи за сърцето“, обяснява д-р Ешани.
Според проучване, резултатите от което са публикувани в Nutrition & Metabolism, яденето на ананас ежедневно намалява високите нива на холетсерол при плъхове. А повишеният холестерол е рисков фактор за появата на сърдечни заболявания при хората. Разбира се, необходими са още изследвания, които да затвърдят твърдението, но според някои учени, бромелаинът е изключително полезен в тази насока.
„Веществото може да помогне за намаляване на възпалението - чест срещан рисков фактор за сърдечни заболявания“, казва Кати Сийгъл, консултант по хранене.
2. Укрепва имунната система
Макар цитрусовите плодове да са по-подходящи при настинка и грип, за ананаса също се твърди, че има сходни свойства. Той може да повиши имунитета и предпази от вируси.
„Високото съдържание на витамин С в ананаса помага да се поддържа здрава и силна имунна система“, казва още д-р Ешани.
„Консумирането на храни, богати на витамин С, като ананас, може да помогне за намаляване на риска от вирусни и бактериални инфекции“, допълва още Сийгъл.
Освен витамин С, ананасът съдържа и минерала манган, който има положително действие върху работата на имунната система. Също както и бромеланина, който е ефикасен при синузит и бронхит.
3. Грижи се за мозъка
Бромелаинът, извлечен от стъблата на ананаса, има способността да разгражда избрани молекули, свързани с болестта на Алцхаймер. Това предполага потенциална употреба на ензима за профилактика и лечение на болестта на Алцхаймер, както и други мозъчни заболявания. Разбира се, необходими са още доказателства за тезата.
Прочетете кои са и другите ползи от консумацията на ананас в Тialoto.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.