Френски учени доказаха чудодейния ефект на кафето върху храносмилането
Преглед на близо двеста научни публикации показва, че умерената консумация на кафе - три до пет чаши дневно - не вреди на храносмилателната система, а по-скоро намалява риска от камъни в жлъчката, панкреатит и някои чернодробни заболявания. Резултатите са публикувани в списание „Nutrients“.
Анализът на 194 проучвания показва, че кафето, когато се консумира в умерени количества, стимулира храносмилателния процес и подпомага преминаването през дебелото черво, увеличава броя на "добрите бактерии" в червата, намалява риска от образуване на камъни в жлъчката и има защитен ефект върху черния дроб, включително срещу злокачествени заболявания като хепатоцелуларен карцином, един от най-често срещаните видове рак на черния дроб.
"Противно на някои предположения, консумацията на кафе като цяло не е свързана с чревни или храносмилателни проблеми", казва д-р Астрид Нелиг, почетен директор на изследователския отдел във Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания (INSERM), автор на прегледа, в съобщение за пресата от Френския институт за научна информация за кафето (ISIC). „В някои случаи кафето помага при общи храносмилателни оплаквания. Нови данни сочат също, че консумацията на кафе допринася за увеличаване на нивата на положителните чревни бактериални групи, като например бифидобактериите."
Резултатите показват, че кафето стимулира производството на храносмилателния хормон гастрин и стомашната солна киселина. И двете вещества спомагат за разграждането на храната в стомаха. Напитката също така подобрява секрецията на холецистокинин - хормон, способстващ работата на жлъчката и също участващ в храносмилането.
Прегледаните данни показват, че кафето стимулира моториката на дебелото черво с 60% по-добре от водата и с 23% по-добре от безкофеиновите заместители на кафето, предаде БГНЕС
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.