Череши - кой не ги обича? Макар и в някои да откриваме червеи, те са изключително полезни за организма.
Макар у нас черешите да стават всеки по-скъпи с всяка изминала година, много семейства не се лишават от тях. Отделните видове имат и различна хранителна стойност. Така например чаша с тръпчив черешов сок осигурява на тялото 159 калории и 36,9 грама въглехидрати.
Череши - какво полезни вещества съдържат?
Има над 100 вида череши, но те са групирани в два основни вида: сладки и тръпчиви. Всеки от тях има различен хранителен състав. Но повечето осигуряват на тялото витамин С, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения.
В една чаша, пълна със сладки череши има:
Калории: 97;
Мазнини: 0.31 г;
Въглехидрати: 24.6 г;
Фибри: 3.23 г;
Белтъчини: 1.63 г;
Витамин С: 10,8 мг, 11% от дневната норма;
Калий: 342 мг, 7% от дневната стойност.
Витамин С, открит в червения плод, действа като антиоксидант и е важен за здравето на кожата, костите и съединителната тъкан. Той също така насърчава заздравяването на рани и помага на тялото да абсорбира желязо.
Калият е минерал и електролит, с който черешите са пълни. Той е особено важен за изграждането на протеини и мускули, както и за разграждане и използване на въглехидрати. Калият също играе роля в контролирането на електрическата активност на сърцето и pH баланса в тялото.
Кои са най-големите ползи от консумацията на череши през лятото?
Плодове в диетата – кои са с най-малко въглехидрати?
Хранителни добавки – пет, които да пиете през лятото
Диета за блестяща кожа – какви храни да ядете?
Намалява възпалението
Хроничното възпаление се счита за ключова заплаха за здравето поради връзката му със заболявания като инсулт, рак и диабет.
Консумацията на череши помага за намаляване на маркерите за възпаление в кръвта. Затова се препоръчва при по-възрастни хора. Разбира се, те не трябва да имат проблеми със захарта, защото някои сортове са доста сладки.