IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Пържените картофи водят до депресия?

Консумация на пържени храни е с 12% повишен риск от тревожност

Снимка: Frank Reppold от Pixabay

Снимка: Frank Reppold от Pixabay

Пържените картофи са една от най-разпространените и познати бързи храни в света. Възрастни и деца ги предпочитат в закусвални, заведения за бързо хранене и не на последно място у дома. Всеизвестен факт е, че картофите са въглехидрат и съдържат нишесте. Изпържени обаче те стават много мазни.

Всичко това нанася мощен удар върху нашето здраве не само физически, но и психически.

Група учени от Китай е установила, че честата консумация на пържени храни е свързана с 12% повишен риск от тревожност. Това е особено забележимо сред младите мъже. Проучването включва повече от 140 хиляди души, наблюденията са продължили 11 години.

След като изследователите изключват участниците, които са били диагностицирани с депресия през първите две години, изчислението показва, че в групата на тези, които ядат пържени храни, има 8294 случая на тревожност и 12 735 случая на депресия. Ето как едно ястие, което всяка домакиня е приготвяла поне веднъж в живота си, може да ни осакати емоционално.

Любопитно е да се отбележи, че пържените картофи увеличават риска от развитие на депресия с 2% повече от пърженото бяло месо. Резултатите не са крайни и вде още не може да се каже със сигурност дали хората изпитват депресия, защото обичат пържени картофи, или тези, които имат повишена тревожност или симптоми на други психични разстройства, предпочитат да ядат пържени храни.

Учените съветват да не прекаляваме с консумацията на пържени картофи, тъй като излишъкът от пържена храна може да провокира наддаване на тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата