IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Ползите и недостатъците на леденото лакомство - сладоледа

Той е по-богат на калций и протеини от други десерти

Снимка: архив, БГНЕС

Снимка: архив, БГНЕС

В разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните десерти. По този повод диетолози от САЩ посочват ползите от леденото лакомство, както и неговите недостатъци, пише "Дейли мейл".

Сладоледът е по-богат на калций и протеини в сравнение с други десерти. Освен това той съдържа оптимално количество мазнини и не предизвиква силни "скокове" на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.

Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12 процента от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. Калцият е един от най-важните макронутриенти. Той е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите.

Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция -  приблизително същото количество, колкото в едно яйце.

Експертите отбелязват също, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това според диетолозите със сладоледа не трябва да се прекалява. Въпреки очевидните му предимства пред други десерти количеството захар в леденото лакомство остава високо.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Свободно време.
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата