Споровете по отношение качеството на фаст фууд продуктите, предлагани в заведенията за бързо хранене, се насочват основно върху хранителната им стойност. Има обаче един допълнителен фактор, който задължително трябва да попадне във фокуса на обществения дебат. Това е употребата на антибиотици при производство на суровините, от които се произвеждат полуфабрикатите в заведенията за бързо хранене.
Проучване сред 25 вериги за бързо хранене в САЩ, имащи представителства в страни по целия свят, показва, че месата, предлагани в тези вериги, се добиват от животни, третирани с антибиотици в пъти над считаните за безопасни норми.
Употребата на антибиотици при производството на фаст фууд продуктите отключва опасна верижна реакция, основни потърпевши от която са крайните потребители – посетителите на заведения за бързо хранене. Волно или неволно, всеки попада в тази група, добре е да знаем рисковете.