Когато имаме храни, които възнамеряваме да съхраним за по-дълго, ги поставяме във фризера. Това е най-лесният и удобен начин да запазим продукти за дългосрочно ползване.
Някои храни обаче не трябва да бъдат замразявани. Престоят им във фризера уврежда тяхната структура и разваля вкусовите и хранителните им качества.
Кои са тези храни?
Прясно мляко
Много съвременни майки се осланят на фризера, когато трябва да съхраняват задълго кърмата си. Хора, които пък се снабдяват с домашно прясно мляко в големи количества, също ползват фризера като начин да запазят прясната продукция дълго време.
Млякото обаче не трябва да се замразява, защото водните и протеиновите му молекули се разделят при минусови температури. Ето защо след размразяване то губи качествата си, дори лесно може да се пресече.
Картофи
Картофите съдържат големи количества вода в състава си. Затова след размразяване те омекват и се скапват лесно. Освен това вкусът им не е същият.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.