Изискването за задължително опоменаване на срок на годност на опаковката на всички хранителни продукти налага такъв да поставя дори на етикетите на бутилирана вода. Колкото и неутрална да е водата, лимитиранетo на срока й на годност за консумация всъщност не е толкова ненужно, колкото изглежда.
Ако е бутилирана в чисти условия и се съхранява в подходяща среда, бутилираната вода може да запази годността си за много по-дълъг срок от обикновено опоменаваните 1-2 години. Това обаче е почти непостижимо на практика.
Затова е желателно бутилираната бода да бъде консумирана в рамките на срока си на годност и по-възможност максимално скоро след затварянето й в съда.
Рискът от влошаване качеството на бутилираната вода заради самото й остаряване е много нисък. Опасността в случая идва от 2 основни направления:
- Замърсяване на водата от изпускани в нея съставки от материала на бутилката;
- Развитие на микроорганизми във водата вследствие на лошо съхранение;