Е527 е сред често срещаните обозначения на етикетите на храните в магазина. С него се обозначава амониев хидроксид – вещество без характерен цвят, но с много разпознаваем мирис на амоняк, който се отделя при разпадането му в свободно състояние.
В хранителната промишленост амониевият хидроксид се ползва като емулгатор и регулатор на киселинността. Това е и причина кодът, с който се означава в хранителната промишленост, да започва с „Е“ и първа цифра 5 – това е начинът, по който се означават всички регулатори на киселинността.
Действието на Е527 се обезпечава именно от отделящия се при разпада му амоняк. Той има силно алкализиращ ефект и много успешно неутрализира киселинността на продуктите, в които се ползва. В някои случаи Е527 може да се ползва и в ролята на консервант за унищожаване на евентуално попаднали опасни микроорганизми в процеса на производство на определени хранителни продукти.
Амониевият хидроксид попада в групата на потенциално опасните добавките към храните.