Сред най-опасните храни, които могат да предизвикат рак, са преработените червени меса. Това твърдят британски експерти, цитирани от сп. „Уич“ и БТА.
Тези продукти увеличават риска от възникване на рак на стномаха и червата. Производителите на всяка цена се опитват да увеличат трайността и да подобрят вкусовите им качества. За целта те изпролзват нитрати и нитрити, които се оказват канцерогенни.
СЗО предупреждава ,че дневната консумация и на 50 грама преработено месо, което се равнява на две резенчета бекон, увеличава риска от рак на червата с 18 процента.
Друг фактор за възникването на злокачествени тумори е свързан с прекалената употреба на захар. Тя води до ризвиване на наднормено тегло, което в крайна сметка увеличава риска от рак.
За да се избегнат туморите, експертите препоръчват да залагаме на тъй-наречените суперхрани - зеления чай, куркумата, наровете, мазната риба, плодовете и зеленчуците.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.