През последните 25 години страдащите от алергии са се увеличили и всеки трети човек по света е засегнат от подобно заболяване. Много малко хора знаят, че алергии могат да се отключат дори и от храната, която консумират.
Броят на алергиите расте все повече - появяват се все по-странни алергични реакции, сред които към дърво и дори вода. Хората, алергични към определени храни или дори някои видове лекарства, пък застрашават и собствения си живот.
Обикновено алергиите се появяват в абсолютно безобидни състояния, а причините могат да бъдат различни. Най-често срещаните са поленът и домашният прах. Как се прави тест за алергии и как можем да се преборим с тях - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира д-р Симеон Узунов от Александровска болница.
"Този тип изследвания трябва да се правят от лекар-специалист в кабинет или стерилна среда и не могат да се извършват в домашни условия", посъветва специалистът.
Тестът за алергии включва убождане с няколко вида алергени, като най-често срещаните са към микрокърлежа, който се съдържа в домашния прах, към треви и брезовия полен. Как разбираме, че сме алергични и каква е статистиката?
"В настоящия момент статистиката показва, че около 30% от хората страдат от алергии. След около 20 години се очаква броят им да стигне 50%", алармира д-р Узунов.
С какви оплаквания идват най-често пациентите и какви са тенденциите през последните години? Колко е фатално неглижирането на симптомите?
"Често хората с астма не обръщат внимание на симптомите си - задух, кашлица. Бавят консултацията си и при нас често идват с вече твърде тежка форма на астма", коментира специалистът.