Според австралийски наръчници за хранене червеното месо трябва да се ограничи до максимум 455 грама на седмица. Това се равнява на три или четири парчета варено месо с размер на длан. Твърди се, че прекалената консумация на червено месо може да навреди на здравето и дори да доведе до рак.
Спекулира се, че биологичното животинско месо, е по-здравословно от рутинното произведено месо. Органичните се отглеждат без пестициди и хербициди и не съдържат антибиотици и хормони. Нито един от тези етикети обаче не е стандартизиран и няма законово определение кое месо е органично и кое не, коментират експерти.
Тези, които се смятат за органични, все още използват пестициди. За тях се коментира, че съдържат повече омега-3 мастни киселини, но все още няма научни доказателства за това. Проблем с биологичното месо е и по-високата цена, която може да бъде до два пъти повече от тази на останалите.
Неорганично произведените меса са от говеда, които се отглеждат с хормони, тъй като в Австралия се позволява употребата на естроген, прогестерон и тестостерон за отглеждане на този тип животни.