През зимата имунитетът спада по много причини. Липсата на витамин D поради намаленото греене на слънцето е един от факторите, които влияят. Набавянето на витамини от плодовете и зеленчуците също се оказва по-трудно, отколкото през пролетта и есента.
Цинкът е минерал, който има пряко отношение към имунитета, а ядем ли достатъчно храни, богати на цинк?
За да отговорим на този въпрос, а и за да покажем на кои храни трябва да се наблегне през зимата, сме събрали списък с продукти и ястия, на които да обърнете специално внимание през зимния сезон.
Преди да ви запознаем с него обаче е важно да отбележим, че за да не страда имунитетът ви е необходимо да не пропускате закуската. Тя трябва да е питателна и богата на протеини, полезни мазнини и минерали.
В обяда и вечерята си включвайте по-често гъби от всякакви видове. Те са богати на бета-глюкани, които повишават имунните защити и укрепват организма.
Здравето на червата е от огромно значение за имунитета. Полезните бактерии в червата повлияват пряко състоянието на имунната система. Затова е необходимо да се набляга на пробиотични храни като ферментирали продукти, кисело мляко, кисели краставички, кефир, продукти с квас, желатин.
Кои са храните, на които трябва да наблягаме през зимата за добър имунитет, вижте в следващите редове.
Пилешка супа
Пилешката супа е естествен стимулант за имунната система. Тя помага за освобождаване на проходимостта в носа и синусите при настинка и вирусни инфекции. Пилешкото месо и бульонът от него освобождават аминокиселината цистеин, която действа благоприятно за имунната система и повлиява добре различни респираторни заболявания, включително бронхит.
Цитрусови плодове
Цитрусите са много богати на витамини, особено витамин С, който играе важна роля в изграждането и подсилването на имунитета.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.