Пшениченото рафинирано брашно има доказани вредни влияния върху здравето, талията и риска от някои хронични заболявания. Злоупотребата с него може да доведе до куп неприятности, свързани със здравето. За щастие съществуват някои полезни алтернативи на брашното, които могат да ви донесат само здравословни ползи.
Бадемовото брашно е едно от тях. То не съдържа глутен, приготвено е от 100% стрити бадемови ядки и е източник на редица полезни вещества за организма.
Какво съдържа бадемовото брашно?
То е източник на голямо количество хранителни вещества, включително здравословни мазнини, фибри, протеини. Само в 125 грама бадемово брашно се съдържат 15% от необходимите за деня протеини, както и 10% от фибрите. Това брашно доставя на организма витамин Е, желязо, рибофлавин, калций, калий, магнезий, полезни въглехидрати.
Кои са основните ползи от бадемовото брашно?
Сърдечносъдово здраве
Съдържанието на мононенаситени мастни киселини в бадемовото брашно играе важна роля в контрола и превенцията на различни сърдечносъдови заболявания, като висок холестерол, атеросклероза, инфаркти, инсулти, високо кръвно налягане.
Предпазва от рак
Наличието на антиоксиданти в брашното от тези ядки помага в превенцията на рака, тъй като те се борят със свободните радикали – една от причините за поява на туморни формации и преждевременно стареене на клетките в организма.
Бадемовото брашно е помощник в предотвратяването на рак на дебелото черво, стомаха, костите.
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.