Природата се е погрижила да дарява организма ни с необходимите хранителни вещества и витамини. В най-голямо изобилие те се съдържат в плодовете и зеленчуците. Неслучайно различните групи растителни храни са обагрени в различни цветове. Всеки цвят показва наличието на определени съединения в тях, кое от кое по-полезни за организма.
Жълтите плодове са едни от най-полезните. Те са невероятно богати на витамин С, антиоксиданти, флавоноиди, ликопен, калий и бета-каротин. Тези хранителни вещества са жизненоважна част от изграждането на здрави кости, кожа и зъби, подобряват работата на сърдечносъдовата, храносмилателната и имунната системи.
Кои са най-полезните жълти плодове:
- лимон
- жълта ябълка
- жълта диня
- манго
- ананас
- жълти круши
- нектарини
- райска ябълка (персимон)
- цариградско грозде
- киви
- пъпеш
- банани
- грейпфрут
- кайсии
- праскови
- папая
- карамбола
Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.