Великден е все по-близо, а с какво го свързваме, освен с приятни семейни спомени? Разбира се, с много яйца и козунаци. Боите за яйцата обаче съдържат много химикали и Е-та, които са неизменно част от състава им.
Специалистът по хранене проф. Донка Байкова каза, че те могат да отключат различни алергии или да причинят неразположения.
Според нея е добре да се ползват естествени багрила за великденските яйца, но приготовленията ще отнемат много време. По думите ѝ производителите не използват в своите боички естествени материали, защото това ще ги направи по-скъпи.
Тя обясни още, че има много неща в боите, които са рискови за бременните, за хората с алергии или астма.
"Всъщност, миналата година направих експеримент да боядисам с натурални растения моите яйца. Много си поиграх, доста време ми загуби, нищо не стана", каза проф. Байкова в студиото на "България сутрин".
Проф. Донка Байкова все пак даде практически съвети за Великден и започна с това да се боядисват само здравите яйца, които не са се счупили при варене.
"Боядисването да стане на цели яйца, докато са топли, ако все пак между порите влезе, оцветената част на белтъка да се изреже", каза проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.
Специалистът по хранене каза още, че здрав човек може да изяде няколко яйца по празниците, а реакции са възможни само при по-чувствителните.
Проф. Донка Байкова посъветва още при избора ни на козунак да предпочетем и да потърсим по-скъп, но по-качествен продукт.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.