Ново проучване на университета Тъфтс в Масачузет установи, че над 80 000 нови случая на рак, регистрирани ежегодно в САЩ, са свързани с нездравословно хранене, съобщи БТА.
Специалистите създали математически модел за преценка на вероятността от поява на злокачествени тумори, която се дължи на небалансирана употреба на 7 вида продукти. Рисковите фактори включват недостатъчно количество пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и млечни продукти, както и прекомерно количество преработено месо, червено месо и подсладени напитки.
Оказало се, че тази година сред възрастното население на САЩ са диагностицирани 80 110 случая на рак вследствие на нездравословно хранене. Това съответства на нивото на заболеваемост от рак вследствие на употреба на алкохол, което съставлява 4-6 процента от диагностицираните ежегодно случаи на рак.
С храненето най-често бил свързан ракът на дебелото и правото черво. През 2015 г. над 52 000 случая на колоректален рак, т.е. 38 процента от общия брой на случаите на колоректален рак били предизвикани от нездравословно хранене. На второ място е ракът на устата, ларинкса и гърлото - 14 400 случая. Следват ракът на матката - 3165 случая и ракът на млечната жлеза в постменопауза - 3060 случая.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.