Екип учени у нас представи експериментална разработка на бири с добавени екстракти от виолетки и латинки. Повече за идеята разказа доц. д-р Силвия Милева, Институт по криобиология и хранителни технологии, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Търсехме варианти и цветя, които да имат по-високи антиоксидантни свойства и в същото време да не са толкова ароматни, посочи Милева.
"Пивото все пак трябва да си е пиво. Основната цел беше да се повиши антиоксидантната му активност“.
Бирата има лека промяна във вкуса и аромата, но тя е приятна, отбеляза гостът.
"Напитката не ухае на виолетки например. Набляга се на извличането на антиоксидантите от цветята, а не толкова на ароматите“.
Милева поясни, че експериментът се провежда у нас за първи път, като той би представлявал по-голям интерес за малките пивовари, тъй като производството им е по-лесно за адаптация.
„В момента има тенденция, особено при крафт пивоварите, за експериментиране с добавянето на различни продукти, а резултатите са много добри и се харесват на консуматорите“, каза още гостът.
Вижте целия разговор на Bloomberg TV Bulgaria.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.