IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Твърдо топено сирене се продава за кашкавал у нас

То се произвежда от полуфабрикат, а не от мляко

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

От години кашкавалът в търговската мрежа е произведен по две различни технологии. Традиционният български продукт масово се замества от продукт, направен с вносна суровина.

Въпросната вносна суровина се нарича калиата.

"Този полуфабрикат е на половин цена от суровото мляко, което се изкупува в България. Тази технология е по-близка до производство на твърдо топено сирене", казва Милкана Йорданова, собственик на мандра в Смолян, пред bTV.

Разликата е в това, че българският кашкавал се произвежда от сурово мляко, преминава през технологична обработка - млечно-кисела ферментация, и накрая се оставя да зрее между 45 и 60 дни. Другият продукт се внася от Полша, Холандия, Белгия и идва в България в замразено състояние, във вид на сиренина.  

"Тук се размразява и се топи в специални машини за т. нар. сухо парене. Тук става процесът на топене с емулгаторни соли, добавка на масло или някаква друга мазнина. Опакова се и може веднага да се продава. Какво пречи да се нарича калиата", обяснява Милкана Йорданова.

Според производителите традиционният български продукт, носейки на гърба си други продукти, се обезценява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
НОТИФИКАЦИИ
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата