Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните затвориха фабрика във Варна, която е произвеждала сладолед със суровини с изтекъл срок на годност.
Установено е и неправилно съхранение на суровини и храни, несъответствия в хигиенното състояние на обекта, лоша хигиена на персонала, липса на записи за проследимост.
От 26 юни до 14 юли БАБХ извърши засилени проверки в цялата страна на предприятия, в които се извършва производство на сладолед, съобщиха от пресцентъра на агенцията.
Целта на проверките е установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, което включва спазване изискванията на технологичната документация за производство на сладолед; входящ контрол на суровини и материали; използване на влаганите добавки; спазване изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; проследимост на различни партиди готов продукт и изпълнение на вътрешно мониторинговите програми.
Инспектори от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) извършиха общо 65 проверки, при които са издадени 7 предписания за несъответствия по материално-техническата база на обектите, неправилно етикетиране и дру