„Тихите“ възпалителни процеси в тялото могат да бъдат причина за редица здравословни проблеми, в това число – наднормено тегло, проблеми със стомаха, кожни проблеми и др. Ако искате да подобрите тонуса си, да сте по-здрави и жизнени, заложете на консумацията на повече противовъзпалителни храни. Ето и няколко предложения:
Зелен чай
Вероятно сте чували, че зеленият чай (както и зеления чай матча, е една от най-здравословните напитки. Изследванията показват, че пиенето на зелен чай е свързано с намален риск от сърдечни заболявания, рак, болест на Алцхаймер, затлъстяване и други състояния. Много от ползите му се дължат на неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, особено на вещество, наречено епигалокатехин-3-галат (EGCG). EGCG инхибира възпалението, като намалява производството на провъзпалителни цитокини и увреждането на мастните киселини във вашите клетки.
Чушки
Чушките, включително лютите, са заредени с витамин С и антиоксиданти и притежават мощни противовъзпалителни свойства. Чушките също така осигуряват антиоксиданта кверцетин, който може да намали възпалението, свързано с хронични заболявания (като например диабет). Лютите чушки съдържат синапинова и ферулинова киселина, които могат да намалят възпалението и да помогнат в забавянето на процесите на стареене.
Източник: 5 противовъзпалителни храни, които да включите в менюто си
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.