Бихте ли си купили водка с името "Атомик"? А ако ви обяснят, че името идва от произхода на водката - а именно зоната около АЕЦ "Чернобил"?
Такава водка съществува. От нея има едина-единствена бутилка.
Водката е направена със зърнени култури и вода от забранената край "Чернобил" 30-километрова зона. Това е първият консуматорски продукт, който е произведен в този район след аварията в централата през 1986 г.
Екипът зад "Чернобилската алкохолна компания" е започнал проекта с отглеждането на зърно в зоната.
"Идеята ни беше след това да го използване, за да правим алкохол", обясняват те.
Те не са просто експериментатори, а всъщност са екип от учени, които имат интерес към зоната около "Чернобил". Те са изучавали как земята се е възстановила след катастрофалния инцидент през 1986 г.
Надеждата им е да използват печалбите от продажбите да помогнат на хората в Украйна, които все още страдат от икономически и здравословни последици след трагедията.
Радиоактивна водка?
"Това е единствената съществуваща бутилка - треперя, когато я надигам", обяснява проф. Джим Смит от Университета в Портсмут, Великобритания.
Ученият уверява: Водката не е по-радиоактивна от която и да е друга.
"Всеки химик ще ви каже, че когато дестилирате нещо, всички нечистотии остават в отпадъчния продукт. Така че ние взехме ръж, която е слабо облъчена, и подпочвени води и ги дестилирахме", обяснява професорът пред BBC.
Учените са помолили университета в Саутхамптън, оборудван с добра лаборатория за изследване на радиоактивност, да изследват водката.
"Те не откриха нищо. Всичко беше дори под нивата, които те могат да засекат", обяснява проф. Смит.
Д-р Генади Лаптев, учен в украинския хидтрометеорологичен институт в Киев, също е сред учредителите на "Chernobyl Spirit Company". Той обяснява, че земята около централата не бива просто да бъде изоставена, а трябва да се използва разумно.
"Можем да я използваме по различни начини и да произвеждаме нещо, което ще бъде напълно чисто от радиоактивност", казва той.
Защо точно водка?
Отговорът на този въпрос се крие отчасти в същността на водката - чист, дестилиран продукт, който се прави дори и от облъчената с радиация ръж. Но, според проф. Смит, създаването на радиоактивна водка е нещо повече от маркетингов трик. Той се надява, че продажбите на водката, ще помогнат за осигуряване на подкрепа за пострадалите от експлозията.
Той изучава района от 90-те години на миналия век и е силно впечатлен от фактът, че икономическите условия за хората в Украйна са останали плачевни, но природата, макар и силно пострадала, започва да се възстановява.
"Има радиационни горещи точки, но в по-голямата част облъчването е по-ниско, отколкото в други част на света, с естествено висок радиационен фон", казва той.
Проблемът за хората, които живят в района, е по-лошата храна, липса на здравни услуги, работа или инвестиции, обяснява проф. Смит.
Именно затова той се надява с печалбите от продажбата на "Атомик" да се подпомогнат местните общоности. Останалото ще бъде реинвестирано в бизнеса.
"Сега, 30 г. по-късно, най-важното нещо в района е икономическото развитие, а не радиоактивността", настоява проф. Смит.
Какъв е вкусът?
Барман от лондонския "Bar Swift" сравнява "Атомик" с обикновена водка. Според него тя има леко плодови аромати, но не е прекалено различна.
А какъв коктейл би направил? Разбира се, мартини. Но засега има само 1 бутилка "Атомик", така че скоро няма да пием чернобилски мартинита.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.