Коледа и Нова година вече минаха, но в календара ни има още празници, които ще доведат до прекаляване в алкохола и не толкова приятни сутрини на следващия ден. След като все още не е изобретено магическо хапче, което да ни отърве от махмурлука, хората по цял свят търсят най-различни лекове за тежкото си състояние.
Махмурлукът сам по себе си е силна дехидратация и ниска кръвна захар, които ни карат да изпитваме редица симптоми като гадене, умора, раздразнителност и болки. За да решим проблема си, трябва да пием много вода и да похапваме въглехидрати. От сок от кисели краставички до тост с авокадо – ето как хората по света се справят с тежкия махмурлук.
Париж – "Блъди Мери“
Според много лекари, да се опитаме да се отървем от махмурлука като пием още алкохол не е добра идея. Но парижани не мислят така. Те се кълнат в ефектна на своето "Блъди Мери“. Коктейлът се среща по целия свят, но има специална връзка с френската столица, тъй като е измислен там през 1921 година. От тогава до днес всеки един бар добавя нещо от себе си в емблематичната напитка, но в Harry’s New York Bar в Париж все още я правят по класическия начин – водка, доматен сок, табаско, сол, пипер, лимонов сок и сос Устър.
Лондон – разтопен пармезан
Въпреки че разтопеният кашкавал се среща най-често върху пицата, тя не е единственият начин да изтрезнееш според британците. След тежка вечер, те най-често разтапят кашкавал върху филийка. Лекът за махмурлук е лесен и бърз и можеш да си го направиш вкъщи, колкото и да ти е трудно да стоиш прав.
Англичаните препичат филийката от двете страни, след това я намазват с масло и горчица, посипват я с пармезан и я връщат обратно в тостера, за да се разтопи кашкавалът.
Берлин – къривурст
Вурстовете са нещо обичайно в Германия и се похапват по всяко време, дори и вечерта да не е била тежка. Но след дълга нощ, най-популярни сред берлинчаните са къривурстовете. Това е свинска наденица, нарязана на парченца. Тя се запържва, залива се с къри кетчуп с подправки, а след това се поръсва с къри на прах. Именно богатият на вкусове сос е това, което събужда организма ни след тежката вечер. Още по-вкусно е, ако е допълнена от пържени картофи.
Копенхаген – сандвич със свинско
Flæskestegssandwich – този епичен сандвич с много месо е истинско злато за раздразнителните и гладните.
Дания е добре позната със своята минималистична кухня, но в този сандвич с печено свинско цари пълен хаос, който носи вкусно удовлетворяване. Той включва дебело парче свинско месо, печено на скара, сгушено в меко хлебче, гарнирано с кисели краставички, червено зеле и пикантна горчица. За онези, които са прекалили с алкохола в Копенхаген, местните препоръчват заведението Kødbyens Høker, чиито готвачи веднага ще ви отърват от главоболието и гаденето.
Сидни - тост с авокадо
Гражданите на Австралия са почитатели на здравословния брънч. Това не се променя дори и след като са прекалили с алкохола предната вечер. Повечето австралийци прибягват към популярния тост с авокадо. Той присъства в менютата по цял свят, но е изобретение именно в Австралия.
Вкусният сандвич е изключително полезен заради калия в авокадото, а яйцата, които съдържат Витамин А го правят още по-подходящ при махмурлук. За още по-голям ефект може да се добави и лют сос.
Токио – яж, преди да си легнеш
Токио има най-много звезди Мишлен от всеки друг град в света, но методът за справяне с махмурлук там е доста по-различен. Преди да си легнеш, местните препоръчват първо да хапнеш. Повечето местни предпочитат нудлите eki-soba, които могат да бъдат открити на всяка ЖП гара, на местата за бързо хранене. Те се приготвят изключително бързо, а купичката с топли спагети може да е в ръцете ви само 30 секунди след като сте поръчали, което е предимство, когато си пиян.
Банкок - Khao Tom Kui
Тайланд има една от най-богатите хранителни култури в света. А нощният живот в страната процъфтява. Не е изненада, че все повече и повече заведения се опитват да помогнат на гостите на Банкок след тежка вечер.
Най-популярното ястие за борба с махмурлука е Khao Tom Kui – това е тайландско-китайска гореща нишестена оризова каша с добавки, които варират от варено месо до люта салата.
Единбург – квадратна наденичка
За повечето шотландци квадратната наденичка е институция и чудо, което се бори с махмурлука. Тя представлява дебела, мазна и ароматна телешка наденица, увита в руло по избор на клиента. Изборът на това, в какво ще е завита наденицата е важен за борбата с махмурлука. Повечето хора избират специална лека и ефирна ролка, наречена сутрешна ролка.
Москва – сок от кисели краставички
Руснаците най-често се справят с махмурлука, пиейки една чаша сок от кисели краставички. Идеята е, че солта в сока ще ви накара да пиете повече вода, нещо, от което тялото има нужда, когато е дехидратирано. Това е лесен, бърз и евтин лек, когато стомахът ви не може да приеме солидна храна, а разходката до хладилника е най-далечното място, до което можете да стигнете.
Може и да ви звучи като странна идея, но има и доза наука в нея - ферментационният процес на мариноване създава храносмилателни пробиотици, а големите количества сол помагат да се заменят електролитите, загубени при дехидратация.
Дъблин – закуската blaa
Според местните, махмурлукът в Дъблин е брутален. Твърдението не е изненада, след като в Ирландия има пъб почти на всеки ъгъл. За това всяко заведение предлага и специална закуска на следващия ден.
Закуската blaa е най-любимият лек на ирландците. Тя е измислена в град Уотърфорд, но бързо намира своето място в столицата Дъблин. Тя включва дебело парче хляб, намазана щедро с масло, пълна с бекон наденица и черен пудинг. Местните съветват, да използвате така наречения кафяв сос (британският вариант на кетчуп), но никога истински кетчуп. За максимален ефект те препоръчват да си поръчате и лимонада или газирана вода.
Ню Йорк - BEC (bacon, egg и cheese)
Сандвич с бекон, яйца и сирене никога не е лоша идея. Но с тежък махмурлук, когато не можете да останете у дома и да гледате сериали, а трябва да излезете навън в шумния свят, е брилянтна идея. Със сигурност всяко квартално кафене е готово да изпържи едно или две яйца, да сложи сирена и препечен бекон, преди да го обгърне с меко хлебче. Маслото е задължително, солта и пипера също, а кетчупът – по избор.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.