Замразени торти, внос от Белгия, ни пробутват за пресни. Това е нова мода сред кокетните кафе-сладкарници, сподели собственик на подобно заведение пред „Телеграф“. Кафето се намира в централната част на столицата.
Според собственика, шоколадовите торти, които предлага, са много по-качествени от такива, които биха били направени в България. Причината била в нискокачествените продукти, които ползвали нашите сладкарски цехове. Представете си какво се слага в една торта, която се продава в търговски вериги, след като струва между 7- 8 лв., пълни боклуци, попита и си отговори той.
Според него, няма нищо нередно, че сладкишите се предлагат за пресни, а се размразяват. Шоколадът е истински, белгийски, аргументира се той. 4,50 лв. минимум струва такова парче шоколадов сладкиш.
Използването на замразени продукти в хранителната индустрия не е забранено в България, но не е редно да се заблуждават потребителите, че ядат прясна храна, коментираха търговци от бранша. Внасяйки готов белгийски продукт, те избягват огромните разходи за поддръжка на цех и работни заплати.
В заведение в същия район, сладкари предлагаха торти, поръсени с модното „червено кадифе“, което въведе успешно верига сладкарници. Изобретателните им колеги разказаха, че освен червеното правят и оранжево и зелено кадифе. Като използват за поръсващата смес съответно малинови плодове, за зеленото шамфъстък, а за оранжевото портокал.
Допитване на „Телеграф“ до авторите на „червеното кадифе“ установи, че всъщност това са трохи от блатовете на сладкарското изкушение. Красивият цвят, който напомня английско червено, се получава от боядисването на какаото със сладкарска боя, което след това се влага в сместа за блата.