Съветваме стопаните да сваряват свинското месо. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев по повод препоръките на властите към хората да колят своите животни преди да са заразени от епидемията от африканска чума по свинете.
Директорът на БАБХ обясни, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.
Той обаче предупреди хората да внимават, защото инкубационния период за вируса на африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.
Илиев отново повтори тезата на властите, че основната опасност за разпространение на африканската чума по свинете са задните дворове.
"Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава", обясни той.
По думите му, трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока.
Основната цел на БАБХ в момента пък е да ограничи заразата.
"Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася", изтъкна Илиев.
Вчера стана ясно, че отговорорната епизоотична комисия към Министерстки съвет въвежда нови мерки за ограничаване на заразата с африканска чума по свинете. Ще бъде обособена 20-километрова санитарна зона около 62 свинекомплекса у нас. В тези зони не трябва да се отглеждат прасета тип "заден двор". Кланиците ще работят при постоянно присъствие на ветеринари и военна полиция, за да не се допусне нерегламентирано клане на животни.