IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Кои храни помагат при възстановяване след прекаран COVID-19?

Сред задължителните са зеленчуци и плодове, риба и още

Снимка: Pixabay

Снимка: Pixabay

Правилното хранене е много важно за възстановяването на организма след прекаран коронавирус. Диетата трябва да включва пълнозърнести храни, бобови растения, най-малко пет порции зеленчуци и плодове, както и риба и млечни продукти. 
 
Това мнение споделя диетолога Маргарита Провоторова, пише БГНЕС.
 
"Адекватната диета играе една от основните роли в рехабилитацията. Именно с храната трябва да получим всички микроелементи, необходими за нормалното възстановяване", обясни Провоторова.
 
Диетата трябва да съдържа достатъчно количество непреработени или пълнозърнести храни: овесени ядки, елда, ориз, ечемик, булгур - всичките са отличен източник на енергия, богати са на витамини от група В. Също така съдържат значително количество диетични фибри, необходими за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
 
"Бобовите растения, особено нахутът, бобът, лещата, са отличен източник на лесно смилаем растителен протеин, витамини от група В и микроелементи като мед и цинк", каза специалистът.
 
Диетологът е категорична, че е много важно на ден да се консумират най-малко пет порции пресни зеленчуци и плодове. По този начин ще се осигури не само необходимото количество витамин С, бета-каротин, фолиева киселина, биофлавоноиди, но и фибрите, необходими за поддържане на микробиома. Една порция е 80-100 грама.
 
"Наложително е рибата да присъства в диетата и е много добре да имаме ястия от мазни риби на трапезата ни няколко пъти седмично. Така получаваме необходимата омега-3. Не изключвайте различни растителни масла и ядки от диетата - те са отличен източник на мастноразтворими витамини“, подчерта Провоторова.
 
Тя добави, че е по-добре човек да откаже временно преработените месни продукти като колбаси и пушени меса в полза на мазна риба и морски дарове.
 
"Ежедневната диета изисква ферментирали млечни продукти с умерено съдържание на мазнини. Изварата, сиренето, кефирът, киселото мляко без добавена захар осигуряват пълноценен протеин, те са отлични източници на лесно смилаем калций и фосфор, витамини А и В", уточни лекарят.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата