От днес влиза в сила стандартът за производство на кашкавал.
В търговската мрежа продуктът ще се отличава с надпис "Български кашкавал" и обозначение "БДС 14" от 2010 г.
Според новия стандарт кашкавал ще се прави само от свежо прясно мляко.
Определени са и сроковете, в които продуктът трябва да зрее, уточнява Ивелин Буров от Института по стандартизация.
"Кашкавалът от краве мляко, който е произведен по този стандарт, трябва да зрее задължително 45 дни, а срокът за зреене на кашкавала от овче и от смесено мляко е 60 дни.
"В него няма да се добавят консерванти, емулгатори и всякакви добавки, с които сме свикнали през последните години. Идеята е да се запази традиционната рецепта за българския кашкавал", обясни Буров пред БНР.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.