Заради традиционното поскъпване покрай Великден работната група за мониторинг на цените на храните ще следи внимателно колко струват яйцата, козунакът и агнешкото, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Новосъздаденото звено към МС вече провеждало заседания и от бранша знаели, че ги следят. „Дано агнешкото да не поскъпне рязко в дните преди великденските празници“, призова министърът.
Според него в момента агнешкото е на нормални цени. Но би било добре като застраховка потребителите да си купят още отсега, когато цената е по-ниска, посъветва министърът.
„Тук вече анонсът е към българските животновъди. Нека да не са на принципа ден година храни и цените да бъдат реални”, каза той.
Вносно агнешко се яде, когато е на по-ниски цени от българското. Но обикновено нашето месо било с по-добри вкусови качествата от вносното, добави Найденов.
„Българинът от година на година е заменил постепенно цялото агне на трапезата си само с една плешка. Има практика много хора да се кооперират – да вземат едно агне и да си го разделят”, уточни той.
Според Найденов в момента има доста противоречива информация за тенденциите при цените на храните – според някои прогнози те ще падат, но според други ще се вдигат.
По думите му обективно погледнато цените трябва да се стабилизират и да тръгнат надолу.
„Защото първо влизаме в сезона на зеленчуците, видяхте и какво се случи с цената на пшеницата – тя тръгна надолу, когато излезе реколтата в Южното полукълбо. Тъй като европейският пазар е свободен и конкуренцията е много голяма, това също трябва да доведе до намаляване на цените”, коментира още той.
А когато цените падат на международните пазари, е важно това да се случва бързо и у нас, смята земеделският министър.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.