IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Правим си омлети от залежали яйца

Голяма част от яйцата на пазара у нас не са пресни

Снимка: Булфото

Снимка: Булфото

Голяма част от яйцата на пазара у нас не са пресни, тоест от клас „А“,  а от клас "Б" – престояли 1-2 седмици в складове на ЕС, после пътуват още три-четири дни, престояват и в България и едва тогава отиват в магазина. Това заявиха от  Асоциацията на земеделските производители в България.

Това означава, че тотално се нарушава наредбата, изискваща яйцата да се внасят в хранителната мрежа до десетия ден от снасянето  им, обясни  Иван Ангелов,  производител на яйца и член на асоциацията.

На тези яйца съответно не се начисляват данъци и такси, което рефлектира на оборота на нормалните вериги и нормалните  производители, твърдят от асоциацията.

Едва около 30-35 на сто от яйцата се търгуват в големите търговски вериги, а останалите – около 70 на сто – в складове и малки магазинчета. Те не са придружени със съответните  финансови документи и са без начислено ДДС. Предлагат ни се  обикновено в найлонови пликчета и кори, но без или с размазан  печат на яйцата, обясниха от асоциацията.

Според асоциацията липсва адекватен контрол за качеството и произхода на  яйцата в търговската мрежа. 

Единственото  работещо звено в момента – Българската агенция за безопасност на храните, няма капацитет и достатъчно  подготвени хора, за да определи кое яйце е клас "А" и кое клас "Б", посочиха от асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата