Голяма част от яйцата на пазара у нас не са пресни, тоест от клас „А“, а от клас "Б" – престояли 1-2 седмици в складове на ЕС, после пътуват още три-четири дни, престояват и в България и едва тогава отиват в магазина. Това заявиха от Асоциацията на земеделските производители в България.
Това означава, че тотално се нарушава наредбата, изискваща яйцата да се внасят в хранителната мрежа до десетия ден от снасянето им, обясни Иван Ангелов, производител на яйца и член на асоциацията.
На тези яйца съответно не се начисляват данъци и такси, което рефлектира на оборота на нормалните вериги и нормалните производители, твърдят от асоциацията.
Едва около 30-35 на сто от яйцата се търгуват в големите търговски вериги, а останалите – около 70 на сто – в складове и малки магазинчета. Те не са придружени със съответните финансови документи и са без начислено ДДС. Предлагат ни се обикновено в найлонови пликчета и кори, но без или с размазан печат на яйцата, обясниха от асоциацията.
Според асоциацията липсва адекватен контрол за качеството и произхода на яйцата в търговската мрежа.
Единственото работещо звено в момента – Българската агенция за безопасност на храните, няма капацитет и достатъчно подготвени хора, за да определи кое яйце е клас "А" и кое клас "Б", посочиха от асоциацията.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.