Свинското и пилешкото месо поскъпват на годишна база съответно с 18 и 11%, съобщиха от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ).
В рамките на 10-12% поскъпват маслото, сиренето и брашното.
Най-значим обаче е ръстът на цената на зелените салати, които са с 44% по-скъпи, отколкото преди година.
Понижение на годишна база отбелязват цените на едва шест продукта, наблюдавани в статистиката на комисията.
Най-значимо е то при оранжерийните домати. На едро продуктът се търгува за 2,14 лева за килограм, което е с 24,1% по-евтино спрямо май 2012 г.
С 10% по-ниска е цената на яйцата, а с почти 5% по-евтин е фасулът.
През изминалия май поскъпването на хранителните продукти забавят своя ръст, регистриран в първите месеци на годината, отчита още статистиката.