Производители масово влагат в кравето масло немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.
Три са основните нарушения, съобщиха от потребителската организация.
Най-важното от тях е нерегламентираното влагане на заместители на млечната мазнина, което е установено при четири от изследваните проби.
Използват се най-често твърди растителни масла, например палмово масло, което от години се ползва в производството на сирене.
Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини и свинска мас, което е незаконна и вредна търговска практика.
При някои проби процентът на немлечните мазнини достига шокиращите 75%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 50%.
При пет от пробите е установено значително по-ниско съдържание на мазнини спрямо посочените на етикета.
Друга лоша практика, която установи изследването, е наличието в кравето масло на повече вода от обявеното.
При пет от пробите беше отчетено несъответствие между посоченото на етикета и реалното съдържание на вода в маслото, като при част от пробите то е значително.
По-високото водно съдържание влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагозадържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо.
При пет от марките водното съдържание изобщо не е било посочено на етикета, обясняват от „Активни потребители“.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.