Към потребителите експертите от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ отправят съвет да не се купува риба от нерегламентирани места и търговци, а само от регистрирани обекти за търговия с храни.
Те препоръчват още при закупуване на риба да се прави външен оглед, който да покаже, че рибата е с чиста повърхност, без наранявания и със запазена цялост. Люспите трябва да са гладки и блестящи, слузта - бистра, без неприятна миризма, очите - изпъкнали с блестяща корнея, а хрилете - без неспецифична миризма и с яркочервен цвят.
С наближаващия празник Никулден и засиленото предлагане на риба на пазара двата контролни органа - БАБХ и ИАРА, са обединили усилия в проверките на обектите, предлагащи риба и рибни продукти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.
Целта им е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход с цел предпазване здравето на потребителите.
Заедно с експерти на МЗХ, Агенцията по храните и Агенцията по рибарство и аквакултури и представители на медиите наблюдаваха днес проверките на три обекта в София. В специализираните магазини не бяха констатирани нарушения.
Това, което контролните органи стриктно наблюдават, е наличие на документи за произход на рибата; спазване на изискванията за съхранение; етикетиране; срок на годност, както и хигиенно състояние на обектите за търговия, в които се предлага рибата и наличие на записи по системите за самоконтрол.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.