Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проверява дали магазините и ресторантьорите спазват задължението да отбелязват алергените в менюто на своите заведения. Това заяви по bTV директорът на агенцията Пламен Моллов.
Много заведения са абсолютно изрядни, особено по-големите и утвърдени вериги. Има обаче места, където алергените не се изписват. Според европейския регламент, който въведе това изискване, става дума за обозначаване например на лактоза, глутен, яйца, ядки, семена, соя. Рибата е алерген, но един рибен ресторант предлага само това, не е нужно специално обозначение, тъй като това се знае априори, обясни Моллов.
В ресторантите вече слагат допълнителни таблици към менютата, но шефът на БАБХ обясни, че регламентът не изисква някакъв определен начин за изписването.
Той изтъкна, че е бил даден буферен период, в който не са налагани най-тежките глоби, а са се издавали само предписания. За неправилно етикетиране първата глоба е от 500 до 1000 лева, а втората – между 1000 и 3000 лева.
Същите изисквания важат и за храната, предлагана от сайтове. Ако доставките са от фирми фантоми, Моллов увери, че има как доставчикът да бъде хванат.
Той коментира и снимки, пратени от зрители, на храна от некоректни производители – оцветен хляб, сирене с щипка за пране в него и др.
В хлебозаводите е възможно при по-стари машини да допаднат метални части в крайния продукт, но с металдетектор това може да се предотврати, обясни Моллов. Той допълни, че при производството и опаковането на храни е важно да има добра практика, която да дава гаранции, че клиентите ще бъдат предпазени от неприятни изненади.
Той смята, че от 1 март ще започне ваксинацията на животните срещу болестта „Син език“.
Още икономически новини четете в Investor.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.