Цената на агнешкото месо не се е променила и варира от 11.99 - 15.00 лева в търговската мрежа. Това коментира председателят на УС на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров пред агенция "Фокус”.
По думите на Чилингиров агнешкото месо е почти изчерпано в търговската мрежа, което означава, че за 6-ти май месото ще е напълно неоткриваемо.
Чилингиров уточни, че отглеждането на агнето е с леко закъснение заради болестта "син език” и заради по-малката млечност на овцете, която вече е около 50%.
"В Бургас една мандра, която е изкупувала 12 тона мляко на ден, сега изкупува 5 тона на ден и това също влияе на цените на живите агнетата. Както и това, че има фермери, които имат по-големи ферми и програмират оагването. Това означава, че вече търсят големите пазари - Великден, Гергьовден и Коледа”, обясни Чилингиров.
По думите му няма покачване на цената на агнешкото месо в сравнение с предишните години. "Има извиване на фермерите с по-чести обаждания за по-ниски цени, но цената на месото се запазва горе-долу каквато беше за Великден”, допълни Бисер Чилингиров.
Той успокои още, че агнешко месо ще има за Успение на Пресвета Богородица.