IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Хляб с прости съставки – сол, вода, брашно и любов

Хлебни къщи сплотяват и разбиват границите между хората

Снимка: Bulgaria On Air

Снимка: Bulgaria On Air

Мрежата Хлебни къщи е уникална мрежа от културни центрове, които обединяват хората покрай хляба. Това обясни  Мария Григорова от Мрежа Хлебни къщи в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й първата Хлебна къща е открита в Габрово през 2009 г., а в момента има общо 8 Хлебни къщи в България.

"Това не е само българска мрежа. По света има хора, които са се вдъхновили от нещата, които се правят в Хлебните къщи, от работата с деца, с хора с увреждания и искат да продължат делото ни. В над 18 страни на 5 континента има средища, които обединяват хората около общото месене на хляб и сплотяват семейства, градове и общности", поясни Григорова.

Основната мисия на Хлебни къщи е да сплотява хората покрай месенето на хляб - да разбиват границите и предразсъдъците, добави Григорова.

"При нас всяка събота се събират различни хора, а целта ни е да станем ние едно цяло общество. Освен хлебни къщи в последните 3 години имаме и социална функция. Наред с това месим качествен хляб - с квас, без подобрители и оцветители", каза тя.

Но тайната рецепта за вкусен хляб според Григорова е споделянето и правенето му с любов.

Хората могат да се включат по няколко начина - да бъдат доброволци в хлебните къщи, могат да помагат в нашите социални инициативи - правим безплатна хлебна терапия за хора с увреждания, за деца сираци. Всеки, които иска да отвори хлебна къща в неговия град, може да се свържи с нас и да мине на обучение.

Последно в Свиленград е открита такава къща - в едно помощно училище, където правят хлебна терапия с децата.

"Защо хляб - защото хлябът е уникален по същността си, няма народ по света, които да не го консумира под една или друга форма. Освен това е много лесен за приготвяне - докато го правиш, лесно можеш да споделяш, да говориш с околните, докато месиш - отваряш сърцето си", убедена е тя.

Освен това има прости съставки - сол, вода, брашно и любов, допълни Григорова.

В хлебната къща се работи само с квас, без мая, без подобрители, без оцветители и консервати, разказва Стефан Григоров.

"Идеята не е толкова да продаваме хляб, а да научим хората как да си правят вкусен, здравословен хляб", обяснява Стефан.

Ето и тяхната рецепта за квасен хляб. Един кг брашно, 250 гр квас (25%), по желание може да се сложи мед, сол. Водата трябва да е 60%, тоест 600 милилитра и месите.

От хлебната къща в момента организират и ресторант, който да работи с незрящи хора.

Всеки желаещ може да си купи брашна и квас от хлебната къща, никой няма да бъде върнат, увери хлебарят.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата