Мрежата Хлебни къщи е уникална мрежа от културни центрове, които обединяват хората покрай хляба. Това обясни Мария Григорова от Мрежа Хлебни къщи в ефира на Bulgaria ON AIR. По думите й първата Хлебна къща е открита в Габрово през 2009 г., а в момента има общо 8 Хлебни къщи в България.
"Това не е само българска мрежа. По света има хора, които са се вдъхновили от нещата, които се правят в Хлебните къщи, от работата с деца, с хора с увреждания и искат да продължат делото ни. В над 18 страни на 5 континента има средища, които обединяват хората около общото месене на хляб и сплотяват семейства, градове и общности", поясни Григорова.
Основната мисия на Хлебни къщи е да сплотява хората покрай месенето на хляб - да разбиват границите и предразсъдъците, добави Григорова.
"При нас всяка събота се събират различни хора, а целта ни е да станем ние едно цяло общество. Освен хлебни къщи в последните 3 години имаме и социална функция. Наред с това месим качествен хляб - с квас, без подобрители и оцветители", каза тя.
Но тайната рецепта за вкусен хляб според Григорова е споделянето и правенето му с любов.
Хората могат да се включат по няколко начина - да бъдат доброволци в хлебните къщи, могат да помагат в нашите социални инициативи - правим безплатна хлебна терапия за хора с увреждания, за деца сираци. Всеки, които иска да отвори хлебна къща в неговия град, може да се свържи с нас и да мине на обучение.
Последно в Свиленград е открита такава къща - в едно помощно училище, където правят хлебна терапия с децата.
"Защо хляб - защото хлябът е уникален по същността си, няма народ по света, които да не го консумира под една или друга форма. Освен това е много лесен за приготвяне - докато го правиш, лесно можеш да споделяш, да говориш с околните, докато месиш - отваряш сърцето си", убедена е тя.
Освен това има прости съставки - сол, вода, брашно и любов, допълни Григорова.
В хлебната къща се работи само с квас, без мая, без подобрители, без оцветители и консервати, разказва Стефан Григоров.
"Идеята не е толкова да продаваме хляб, а да научим хората как да си правят вкусен, здравословен хляб", обяснява Стефан.
Ето и тяхната рецепта за квасен хляб. Един кг брашно, 250 гр квас (25%), по желание може да се сложи мед, сол. Водата трябва да е 60%, тоест 600 милилитра и месите.
От хлебната къща в момента организират и ресторант, който да работи с незрящи хора.
Всеки желаещ може да си купи брашна и квас от хлебната къща, никой няма да бъде върнат, увери хлебарят.
Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.