IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!

9 от 36 изследвани марки се оказват ментета. Сезират КЗК

В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!

Снимка: архив, БулФото

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията, на пресконференция.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас.

Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината - 23 продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини, предаде БТА.

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто, при 14 на сто по БДС, се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

Много ниско съдържание на протеин /белтък/ - под 12 на сто, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките. Антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито една от 36-те марки изследвани сирена.

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене - обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.

Той каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша.

Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората.

Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото.

Българската агенция по безопасност на храните от своя страна да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, настояха от "Активни потребители". Според тях външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.

Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата