Туршиите за зимата трябва да се приготвят само с истински оцет, който е минал през контрола на БАХБ. На пазара има много имитации и производни, които се използват като овкусители.
Най-лесно потребителят може да се ориентира по етикета, съветва д-р Златина Димова, шеф на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна. Ако на него пише оцетен продукт, кисел продукт, кисела подправка, това не е оцет, обясни д-р Димова пред ИА "Черно море".
Трябва да се чете внимателно и надписа за състава на стоката. Ако в него е посочено, че става дума за винена или ябълкова киселина, без добавки и овкусители, значи, че това е оцет, обясни шефката на ОДБХ – Варна.
В отговор на читателски запитвания тя коментира и въпроса с безопасността за здравето на приготвената в домашни условия зимнина. Традицията да се консервират плодове, зеленчуци, както и меса не е само българска, но и балканска.
Човек сам преценява дали това да стане в домашни, или производствени условия. Най-важна е продължителната термична обработка, ако зимнината се приготвя вкъщи или пред блока. От значение са също капачката и начинът на затваряне.
В производствени условия варенето се извършва в автоклави, които отчитат температурата, налягането в съда, продължителността на обработката и други. Така консервираният продукт е сигурен и има гаранция за безопасност. Но в домашни условия хората трябва да бъдат по-прецизни при затварянето в буркани на плодове и особено на зеленчуци, които съдържат спори на бацили.
Точно заради тях е нужна продължителна термична обработка. Иначе спорите оцеляват и могат да бъдат заплаха за здравето ни, обобщи д-р Златина Димова.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.