Чипсът и другите готови храни ще бъдат с 16% по-малко сол от 2020 г.
Намаляването на "бялата смърт", както е известна още подправката, ще започне още следващата година с 4 на сто, като с всяка следваща тя трябва да бъде занижавана със същия процент.
Това съобщава пред "Монитор" националният консултант по хранене и диетика проф. Веселка Дулева.
Освен намаляването на солта в готовите храни трансмазнитите, които се съдържат в палмовото масло, ще бъдат по-малко. Това ще важи и за ресторантите.
Предвижда се и намаляването на захарта в безалкохолните напитки.
Тези вредни съставки и обездвижването са причини всяко трето дете в България на възраст между 6 и 9 години да е с наднормено тегло или да е затлъстяло.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.