Токсичен яйцен жълтък на прах е открит в над 25 тона сладолед, сладоледени торти и около 9 тона майонеза, родно производство, съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).
Експертите са установили, че жълтъкът на прах с фипронил е вложен в много минимални количества (от 0,9 до 2,9%) при въпросните продукти.
На фирмите производители са връчени предписания за незабавно спиране на производството и изтеглянето от пазара на наличните партиди. В момента почти всички количества, разпространени в търговската мрежа, са изтеглени, категорични са от БАБХ.
До момента е установено, че 500 килограма яйчен прах с фипронил са били доставени в у нас.
Идентифицирани са фирмите, на които е бил доставен. Издадена е възбрана за почти 64 килограма яйчен жълтък на прах, който ще бъде насочен за унищожаване.
Продължава обаче извършването на проверки и по отношение на използваното количество яйчен продукт и разпространението на храните, в които е вложен.
Контролните органи ще проверят и всички птицеферми за кокошки носачки за наличие на забраненото вещество. Ще се правят и лабораторни анализи.
Мерките се предприемат превантивно и са с цел да се предотврати замърсяване на българските яйца с фипронил, за да бъдат защитени и потребителите, и производителите.
Фипронилът се използва във ветеринарната медицина и не е разрешен за употреба при продуктивни животни, включително и кокошки носачки, допълват от БАБХ.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.