IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Рибата – полезна, но у нас продават и опасна

Цаца, акула, риба тон и сьомга гъмжат от тежки метали

Снимка: Булфото, архив

Снимка: Булфото, архив

Резултати от лабораторни изследвания показват, че в рибата, която се продава у нас, се съдържат тежки метали. Тестовете са направени от експерти от "Активни потребители".

Токсичните химикали се натрупват в рибата и морските дарове от тинята, отпадъците от индустрията и бита и планктоните във водите, които обитават.

Справка в системата за бързо оповестяване на опасни храни показва 5400 сигнала за опасна риба. А шансът да попаднем на замърсен продукт на пазара е пет пъти по-голям, отколкото при другите месни продукти.

Според експертите най-много тежки метали има в океанските и морските видове – като акула, риба тон, риба меч и сьомга.

Добре е да избягваме риби от Балтийско море и Тихия океан.

Сред речните видове най-застрашените са дънните.

Най-често в рибата се натрупват живак, олово и кадмий. Тези метали са и най-опасни за здравето ни, тъй като са токсични.

Именно техните нива са измервани по време на изпитванията в лаборатория. Тествани са 12 марки замразена риба, купени от пазара в началото на септември.

Олово над нормата в храната ни може да доведе до умора, безсъние, колики, анемия и нервност. Кадмият пък причинява проблеми с черния дроб, бъбреците и костите. Най-големи са рисковете за бременните и кърмещите жени, както и за децата на възраст под 3 години. Те трябва да намалят до минимум рибата в менюто си.

Иво Николов от "Активни потребители" обясни пред Нова тв, че са тествани 12 вида риба и от тях има само една, която надвишава нормативните изисквания за съдържанието на метали.

Това е замразена цаца от Балтийско море, което е едно от най-замърсените, защото в него се вливат много реки от Европа, които носят и отпадъчните вещества от производството.

Пробите са показали и още три – две проби скумрия и една хек, с нива, които са близо до рисковите по отношение на оловото и живака.

Николов обясни, че зоната на улов се обявява на етикета и посъветва потребителите да се информират откъде идва рибата, която ще сложат на масата си.

"Редно е да се разнообразява зоната на улов, за да се избегнат рисковете, защото има силно замърсени води като Балтийко море, Тихия океан, Атлантическия океан, и такива като Средиземно море, което е чисто от метали", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата