Новият сборник с рецепти за храненето в детските градини вече ще включва и т.нар. "суперхрани". Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и градините ще имат възможност да предлагат на децата чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле.
От менюто на децата вече отпадат пържените храни, както и колбасите, посочи проф. Стефка Петкова, национален консултант по диететика. Въведен е и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят със 130 грама.
"Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им. Запазили сме много традиционни закуски и сме коригирали състава им – намалили сме захарта и солта", посочи още проф. Петкова.
По-скъпите храни обаче може да утежнят бюджета на детските заведение в случай, че се предлагат ежедневно. По думите на консултанта те са по-скоро алтернатива, а не новата норма.
В детска градина "Дъга" задължително преди обяд похапват плод, а за обяд има супа риба и таскебап със задушен ориз за гарнитура.
"Рибата не е от любимите на децата храни, но е полезна и е задължителна част от седмичното меню. Овесени ядки не обичат и заради това от тази година решихме да слагаме овесените ядки в супите, за да ги приемат по този начин", коментира пред bTV Галя Точевска, медицински специалист в детската градина.
Интересът към непознатите и необичани, но здравословни храни педагозите събуждат под формата на игра. Така тестват и отношението на децата към семенцата чиа и киноа, както и към някои екзотични плодове, които съвсем скоро ще станат част от менюто в градините.
Експертите са убедени, че макар и не наши, новите храни ще се приемат лесно от малчуганите под формата на добавки към мляко, фрешове, салати и сладкиши.
"Ще има и съпротива, но децата в тази възраст са големи експериментатори, те искат да научават нови неща, да пробват нови неща и аз смятам, че ще свикнат да ядат това нещо, а и най-интересното е, че те се опитват вкъщи да насаждат тази идея за здравословното хранене", посочи Емилия Николаева, гл. експерт в Община Враца.
Екатерина Йосифова от фондация "За храната" посочи, че родителите стават все по-активни по отношение на храненето на децата в детските градини. По думите й все още е проблем, че се разчита на много тестени изделия.
Експертите очакват известна съпротива с прилагането на новите храни. Но смятат, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови случаи.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.