Днес в Световния ден на прехраната у нас започва национална седмица на достъпа до добра храна.
"Около 670 хил. тона на година годна за консумиране храна се изхвърля у нас, като това се равнява на около 2 млрд. порции или по 100 кг на глава от населението. В същото време гладуват над 1,5 млн. души. Това количество, което се изхвърля, би могло да бъде разпределено по разумен начин, така че да задоволи необходимостта на останалата част от населението". Това каза Христина Банчева, изпълнителен директор на Фондация "ЕкоЦентрик" пред БНР.
По думите й е важно да имаме хранителна грамотност, за да можем да направим добър избор в нашите покупки и потребление.
Според Банчева от избора на потребителя се решава това как да бъде произведена храната и какво да се предлага на пазара.
Тя допълни, че целта на националната седмица е информиране на обществото и включване на максимално много заинтересовани страни в публичния диалог.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.