IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Snimka Posoka Boec
BGONAIR Live

Вредни ли са яйцата и застрашават ли сърцето?

Кардиолог и фитнес инструктор споделят мнения по въпроса

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Снимка: Кадър Bulgaria ON AIR

Според фитнес инструктора Мартин Гергов яйцата са най-евтиният източник на протеин и то с най-висока биологична стойност. По думите му без значение за какво тренираме, трябва да приемаме протеини, за да запазим мускулатурата си.

Кардиологът доц. Кирил Карамфилов коментира, че храненето е много важно не само за това как изглеждаме, а и за здравословното ни състояние.

"Яйцата не са проблем, проблемът е холестеролът, който съдържат. 30-годишно проследяване на над 20 хиляди души показва, че прием над 300 милиграма холестерол, което значи яйце и половина, води до честота на сърдечносъдовите инциденти", обясни Карамфилов в "България сутрин".

Той уточни, че все пак става въпрос за данни, валидни за САЩ и начина на живот на американците.

Мартин Гергов сподели, че си е направил експеримент - всеки ден в рамките на месец да яде по 30 яйца, за да покаже на хората, че не трябва да се плашат от големия прием.

"Много е важно един човек дали спортува. Ако тези количества ги яде човек, който е затлъстял, ще си навлече сърдечни проблеми. Аз правих по 10 километра крос, силова тренировка, спазвах хранене на всеки три часа, пиех на ден по 5 литра вода", обясни Гергов пред Bulgaria ON AIR.

Кардиологът Кирил Карамфилов поясни обаче, че приемът на червени меса с яйца не трябва да се комбинира. Захари с яйца също. Той отправи апел за умереност в количествата и за спазването на добър хранителен режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Общество
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата