В дни като тези около Великден даже трапезите са няколко на ден. Специалистът по хранене Огнян Симеонов успокои зрителите на Bulgaria ON AIR, че няма проблем за хората с преяждането по празниците, но най-обилното хранене трябва да е преди 19:00 часа, за да може да не чувстваме голям дискомфорт.
"Това преяждане води до едно щастие. Няма нищо проблемно човек да преяде. Повечето хора, преяждайки се чувстват виновни. Да изключим вината за това, което сме изяли, защото вината сама по себе си ни прави проблем на тялото. Това, което го имаме на трапезата, можем да го изядем, да преядем", каза диетологът в студиото на "България сутрин".
Той подчерта, че по-вредно за нас е неяденето в делнични дни, когато понякога се храним по веднъж на ден.
Огнян Симеонов обясни още, че голямото неразположение идва от комбинация на тестени изделия с месата, защото тялото ни може да преработи до 150 грама филе за едно хранене.
"Повечето хора наблягат на десертите. Това, когато го правим в по-късни етапи, не е добре за тялото", каза Симеонов.
Диетологът допълни, че козунаци и повечето сладки неща е по-добре да бъдат включени към сутрешните ни хранения.