"В България има годишно между 10 и 20 случая на листериоза с летален изход, но досега не беше откривана в храните. В момента, в който започнаха да се правят проби, са открили. Листерията винаги е съществувала, просто ние не сме знаели", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.
Листерията е една от най-опасните и с най-висок процент смъртни случаи бактериози. Това е причината тестовете за листерия да бъдат задължителни в ЕС от началото на века. Въпреки това, настоящата проверка е първото масово тестване на Българска агенция за безопасност на храните за тази бактерия.
"Ангажиментът да търси зарази в храните е на БАБХ. Бих искал те да правят по 300 проби всеки месец, а не еднократно. Пари за анализи има, въпросът е дали има желание", заяви Иванов.
И допълни, че като потребители ние трябва да спазваме стандартните хигиенни правила и да бъдем внимателни за произхода на храната, която консумираме.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.